Daganatos Betegek Lelki Rehabilitációs Otthona - 8572 Bakonyszücs, Petőfi u. 2.

Klauzál Lions Klub - Jótékonysági koncert

2018.10.07.


Művészetek Palotája hangversenyterme

Művészetek Palotája hangversenyterme

2005. júniusában bensőséges koncert színhelye volt a zugligeti Plébániatemplom. A Tocsvay együttes előadásában elhangzott az általuk szerzet Magyar Mise. Dr. Péterfalvi Attila kezdeményezésére a NORMA Lions Klub szervezte a zenei estet intézményünk javára. Nagy örömünkre a koncertet megtisztelte jelenlétével Mádl Ferenc elnök úr és Dalma asszony. Napjainkban kegyelettel gondolunk erre a hangversenyre, mert utolsó találkozásunkat tette lehetővé Elnök úrral, aki nemcsak meglátogatta az előző években Otthonunkat, hanem jól ismerte, és segítette munkánkat.

2006. május 7-én a BÉRES ALAPÍTVÁNY szervezésében a Zeneakadémia nagytermében a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara adott hangversenyt. Intézményünk akkor Mádl Dalma Asszony javaslatára vált kedvezményezetté.

Ilyen szépemlékű előzmények után került sor 2018. október 7-én a Művészetek Palotájában megtartott hangversenyre.

Az idei rendezvényt a harminc éves "születésnapját" ünneplő Klauzál Lions Klub örökös elnöke: Radnainé dr. Fogarasi Katalin (Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója) kezdeményezte és szervezte munkatársaival együtt. Miért a bakonyszücsi Otthon javára? Mert – mint annak idején Dalma Asszony, - most is volt "jószolgálati nagykövetünk"... Dr. Péterfalvi Attila (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnök) tájékoztatta a fenti klub vezetőségét helyzetünkről, a most zajló építkezésről, és főleg – törekvéseinkről.

4.000.000,- Ft támogatásban részesültünk

4.000.000,- Ft támogatásban részesültünk

Dr. Péterfalvi Attila és felesége Sass Kortsák Edina nemcsak ötletadó volt. Jelentős részt vállaltak a szervezésben, valamint magánemberként több mint kettőszázezer forint értékű, másoknak ajándékozott jegy megvásárlásával járultak hozzá a koncert bevételéhez, amelyből 4.000.000,- Ft támogatásban részesültünk.

A programban Muszorgszkij Hajnal a Moszkva folyó felett című művét, Csajkovszkij B-moll zongoraversenyét és Carl Orff Carmina Burana című művét hallhatta a közönség. A koncerten a Zuglói Filharmónia zenekara mellett közreműködött Szemere Zita, Varga Donát és Haja Zsolt operaénekes, a Hunyadi János Általános Iskola és a Liszt Ferenc Általános Iskola Gyermekkara, valamint a Szent István Király Oratóriumkórus. Az estet Záborszky Kálmán vezényelte.

A megjelenteket Radnainé dr. Fogarasi Katalin köszöntötte, majd színpadra hívta dr. Bakos-Tóth Mártát, aki elmondta köszöntőjét.

Nagy megtiszteltetés az Otthon számára, hogy Dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés Elnöke vállalta a rendezvény fővédnökségét. Köszönjük, hogy elmélyült jártassággal, átlag-feletti empátiával hívta fel az ott jelenlévő tisztségviselők figyelmét a gyermekonkológia támogatásának fontosságára, és a rehabilitációra.
A koncert és a találkozás pártfogóinkkal katartikus élmény volt.


dr. Bakos-Tóth Márta otthonvezető köszöntője

Mint a bakonyszücsi „Második Otthon” kezdeményezője és vezetője tisztelettel, szeretettel köszöntök minden jelenlévőt. Ma esti részvételükkel nemcsak zenei élményhez jutnak, hanem jelentősen támogatják intézményünket.

Megkülönböztetett köszönet illeti Radnaié dr. Fogarasi Katalin elnök asszonyt, és a klub minden munkatársát, mivel számos segítő programjukba immár a bakonyszücsi Otthon ügyét is beépítették. Köszöntöm dr. Péterfalvi Attilát és feleségét Sass Kortsák Edinát, akik munkálkodtak a mai est céljának megvalósításáért, és ezúton is köszönöm nekik a sok éves, mindenre kiterjedő gyakorlati és erkölcsi segítséget.

Dr. Kövér László házelnök úr nemcsak a mai koncert fővédnöke. Megalakulásunk kezdetétől többször megtisztelte személyes jelenlétével is az intézményt, és közel 30 éve kíséri figyelemmel tevékenységünket. Köszönjük, hogy szimbolikus nagycsaládunk tagjának tekinthetjük!

Három évtizedes múltunk helyett egy-két nyári üdüléssel megszűnt volna kezdeményezésünk, ha a Veszprémi Főegyházmegye 1992-ben nem alapítja meg a Daganatos Betegek Lelki Rehabilitációs Otthonát. Hálás tisztelettel köszöntöm dr. Márfi Gyula érsek urat, illetve számunkra Érsek Atyát.

A második otthon intézményesülését és fennmaradását Családügyi Miniszterként nemcsak megalapozta Harrach Péter frakcióvezető úr, hanem több alkalommal személyes részvétellel és kommunikációkkal bátorította munkánkat és gondozottainkat.

Nagyrabecsüléssel köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériuma döntéshozóinak és munkatársainak az Otthon működését stabilizáló közel negyedszázados támogatást.

Egy válságos esztendőben Sólyom László és a lelkünkben tovább élő Sólyom Erzsébet erkölcsi és történetünkben példátlan anyagi támogatása tette zavartalanná tevékenységünk folytathatóságát, felénk irányuló szeretetük a mai napig töretlen.

Gyógyult és napjainkban már igencsak felnőtt gyermekeink s a magam emlékeiben jelen van Mádl Ferenc elnök úr , hálásan gondolunk Dalma asszony több éven áthúzódó, segítő akcióira.

Másfél évtizednyi rendszeres támogatást szervezett mindennapjaink megkönnyítésére Várkonyi Bea a Danone Kft. munkatársaként. Ehhez az ő barátsága révén csatlakozott hozzá Paolo Maria Tafuri vezérigazgató úr is, aki magánemberként rendszeresen ellátogat Bakonyszücsre Rómából.

Köszönet illeti Szepessy Kornél urat, a HungaroControl Zrt. vezérigazgatóját, aki közel egy évtizede alkalmakként jelentős támogatást biztosít az Otthonnak.

Szakmai életem szinte mindennapos társa Juhász Judit a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője, aki a Tűzoltó utcai Gyermekklinikától bakonyszücsig folyamatosan segítette és segíti munkánkat és napjainkban a Nemzeti Alapítvány kuratóriumi elnökeként biztosítja infrastruktúránk rendeltetésszerű átépítését, bővítését, és ezzel a Rehabilitációs Otthon hosszú távú fennmaradását. Megkülönböztetett hálával köszönjük!

Távollétében köszöntöm a dr. Schuler Dezső professzor úr által megszervezett Gyermekonkológiai Hálózat miden gyógyító és ápolást biztosító szakemberét, akiknek elhivatott munkája nyomán válik szükségessé a több éves rehabilitációs tevékenység.

Nem utolsó sorban köszöntöm az onkológiai osztályokon egykor és napjainkban kezelt gyermekeinket és családtagjaikat! Itt is megköszönöm azt a példaértékű küzdelmet, amellyel legyőzik a betegséget, és megköszönöm, hogy a gyógyulás katartikus folyamatában fogékonyabbá válnak az élet igazi értékeinek felismerésére. Mind számunkra a legszebb haza : Magyarország állampolgára végezetül mindannyijuknak azt kívánom, hogy társadalmunk olyan egymást támogató sorstársközösségé váljon, mint amilyen közösségek Bakonyszücsön szerveződnek.